Meie kauplused Tallinnas - Ülemiste Keskus ja Narvas - Astri Keskus
Close
Mille poolest erinevad õõnesketid täiskaalulistest kettidest

Mille poolest erinevad õõnesketid täiskaalulistest kettidest

Juveelitööstuses eksisteerib kaks peamist ehete valmistamisel kasutatavat kettide tüüpi. Esimene tüüp on klassikaline täiskaaluline kett, mida on kasutatud juba rohkem kui üks sajand. Seda valmistatakse täislülidest ja jootmise abil.

Teine on aga õõneskett, mida nimetatakse ka „seest tühjaks“. Nimetatud tüüpi keti lülid on valmistatud õõnestorudest. Tegemist on suhteliselt hiljuti kasutusele võetud keti tüübiga. Nende kettide pärast tuli kasutusele võtta uued tootmistehnoloogiad, mis leiutati väärismetallide kallinemise tõttu.

Mõlemat tüüpi ketid näevad välja väga sarnased. Vaatamata sellele on neil mitmeid erinevusi, mida ostjad ei pruugi ise märgatagi. Räägime mõlemast tüübist lähemalt.  

Täiskaaluline või täidlane kett

Kõigepealt räägime nimetusest. Kui võtta antud keti üks lüli, lõigata see pooleks ja venitada laiaks, siis on näha, et tulemuseks on seest täidetud metalltraat. Sellest ongi tulnud selle nimetus. 

Täiskaalulistel kettidel on märkimisväärne kaal, mida on tunda toote kätte võtmisel. Põhjuseks on asjaolu, et need on valmistatud kullast ja hõbedast ning nende peale kulub suur kogus väärismetalli. Lisaks on need üsna tihked ning maksavad palju. 

Paljudele võib tunduda, et hind on liiga kõrge, kuid see on seotud toote vastupidavusega. Täiskaalulised ketid võivad teenida aastakümneid või isegi sajandeid. Kett, mille ostis teie vanaema ja mida pärast kandis teie ema, ei erine praktiliselt üldse uuest. Isegi siis, kui sellel on mõned väikesed kriimud, võib lihvimise abil taastada selle esialgse ilme. Inimesed kannavad siiani ehteid, mis on kunagi ammu ostetud nende sugulaste poolt. Seetõttu on täiskaaluliste kettide hind üsna kõrge, alles paljude aastate pärast võib neile ilmneda mõni oluline kahjustus.

Samuti ei tohi unustada kulla hinda, isegi kuludes säilitab see oma väärtuse. Väärismetalli kurss kasvab, nii et nüüd on kuld kallim kui ostes. Kui müüte täna vanaemalt või vanavanaemalt päritud täiskaalulist ketti, võite saada suurema summa, kui selle eest kunagi algselt maksti.

Tänapäeval ei ole paljud asjad korduvkasutatavad ja vananevad kiiresti, kuid väärismetallidest täiskaalulised ehted on endiselt soliidsed ja väärtuslikud.

Seest tühi õõneskett

Alustame taaskord selle ehte nimetusest. Kui võtta õõnesketist lüli, lõigata see pooleks ja venitada laiaks, siis tulemuseks on seest tühi ehk õõnes toru. Sellest ka nimetus.

Õõneskettidel on võrreldes täiskaaluliste kettidega väiksem kaal ja hind. Need leiutati hiljuti väärismetallide hinnatõusu tõttu. Paljud inimesed ei saanud endale täiskaalulisi kette lubada. Seetõttu on tootjad mõelnud välja viisi, kuidas vähendada toodete maksumust ja valmistada minimaalse materjalikuluga väärismetallist torukesi. 

Esmapilgul on õõnes- ja täisketid ühesugused. Hind ja kaal on aga erinevad. Õõneskette müüakse kõige sagedamini mitteprofessionaalsetes kauplustes või e-poodides. Paljud müüjad ei ütle aga, et kett on seest tühi. Seetõttu ei tea ostjad sageli, et nad ei osta tegelikult väärismetallist täiskaalulist ketti. 

Õõneskettide valmistamiseks kasutatakse õhukest metalli. Ent pärast töötlemist ei tundu need üldsegi nii haprad. Vaatamata sellele on õõneskette väga lihtne venitada, murda või muul viisil kahjustada.

Õõneskettidel on nii eeliseid kui puudusi. Vaatleme neid lähemalt. 

Õõneskettide miinused

Õõneskettide peamine puudus seisneb nende kehvas vastupidavuses. Need tooted on üsna lihtsalt murduvad, pragunevad ning üksainus vale liigutus võib tekitada ketile mõlgi. Kui jääte millegi külge kinni, on kett deformeerunud, venitades võivad lülid aga lihtsalt puruneda, mis viib ehte hävimiseni. Mõned kirjeldatud meetodi järgi valmistatud ketid võivad kahjustuda ainuüksi küünega peale vajutamisest. 

Õõneskette on kõige parem kanda eraldiseisva ehtena, lisamata neile keti enda kaalust raskemaid ripatseid. Kui te aga siiski soovite seda kaunistada, siis kasutage ripatseid, mis on ketist vähemalt 2 korda kergemad. Näiteks kui kett kaalub 6 grammi, ei tohiks ripats olla raskem kui 3 grammi.

Viimane puudus on hind. Kui soovite õõnesketti pandimajja viia, siis te saate selle eest väga väikese summa. Võib-olla on see isegi madalam kui see, mille eest te selle kunagi soetasite. Põhjus seisneb väga väikses kulla sisalduses. 

Õõneskettide plussid

Peamine eelis on hind. Õõnesketil on väga madal hind, kuna selle valmistamisel praktiliselt ei kasutata väärismetalle. Kui te ei saa endale täiskaalulist ketti lubada, siis tasuks kaaluda õõnesketi varianti. 

Samuti ei meeldi mõnedele inimestele rasked ehted. Õõnesketid on aga kerge kaaluga.

Ja mis peamine – õõneskette ei soovitata kanda püsivalt, sest need võivad kergesti kahjustuda. Samuti pole seda tüüpi ketiga vaja magada ega tegeleda füüsilise tegevusega. 

Kas õõnesketid on parandatavad?

Õõneskette parandada suutva meistri leidmine võib kujuneda raskeks. Paljud juveliirid keelduvad töötamast õõnsate detailidega, kuna nende lülisid on väga raske joota. On suur oht, et need saavad selle käigus kahjustada. 

Close
Cart (0)

Ostukorvis ei ole tooteid. Ostukorvis ei ole tooteid.





Close