Meie kauplused Tallinnas - Ülemiste Keskus ja Narvas - Astri Keskus
Close
laboratoorsed vs looduslikud

Laboratoorsed vs looduslikud: mis on teemandid?

Kui soovite veel kord veenduda looduse suursugususes, siis lihtsalt vaadake teemanti. Tõeliselt hävimatu, suurejooneline kivi, mida on sajandeid hinnanud kõik riigid ja rahvad. Nende ilu ei kahvatu kunagi.

Looduslikud teemandid on elegantne looduse looming, mis kehastab selle tugevust ja jõudu. Laboris loodud kivid näitavad sama veenvalt inimsoo geeniuse võimet luua seda, mis on liialdamata üks lummavamaid asju planeedil.

Millest aga tehakse teemante labori tingimustes? Kuidas seda teeb loodus? Proovime selgusele jõuda.

Kuidas teemandid looduses tekkivad ja mis kuulub nende koostisesse

Looduslikud teemandid moodustuvad maa sisikonnas tuhandete kilomeetrite sügavusel. Ülikõrge rõhk ja temperatuur ei sobi eluks, kuid teemandi moodustumiseks sobivad sellised tingimused ideaalselt. Just siin toimuvad kohutavalt keerulised protsessid, mis muudavad lihtsad komponendid suurepärasteks vääriskivideks.

Teemandi teke leiab aset Maa ülemises vahevöös, kus süsinikuaatomid sõlmivad omavahel keerulisi sidemeid, luues kristalseid ühendeid. Iga aatom „liimub“ kovalentsete keemiliste sidemete abil oma nelja naabri külge. Tegemist on ühtede tugevaimate sidemetega tänapäeva teadusele teadaolevatest. Miljonite ja miljardite aastate jooksul kattub see struktuur uute aatomitega. Nii kasvab järk-järgult teemandi suurus.

Kuigi teemandi tekke ja kasvu olemust on piisavalt põhjalikult uuritud, pole kivi moodustumiseks vajaliku süsiniku täpset päritolu siiani teada. Kindlalt võib väita ainult niipalju, et see ei ole tekkinud kivisöest. Tõenäoliselt võib see süsinik pärineda sellistest kivimitest nagu lubjakivi, marmor, dolomiit. Võimalik, et selles protsessis võisid osaleda iidsete taimede jäänused, mis segunesid maapinna all olevate mullakihtidega. Moodustuma hakkasid teemandid vulkaanilise aktiivsuse perioodil. Need loodusnähtused viisid lõpuks nende suurepäraste ja uskumatult kaunite kivide ilmumiseni.

Kuidas teemante laborites kasvatatakse

Laboritest välja tulevad kivid pole „võltsidˮ. Need on absoluutselt reaalsed ja peaaegu kõiges identsed looduslikega. See ei ole tsirkooniumoskiid, moissaniit või mõni muu imitatsioon, vaid keerulise süsinikstruktuuriga täisväärtuslik vääriskivi.

Sellest hoolimata on oluline eristada laboris kasvatatud teemante looduslikest. Eriti oluline on see ostjate jaoks, sest ostes asja, mis pole sugugi odav, peavad inimesed olema kindlad selle päritolus. Teisisõnu peavad inimesed teadma, mida nad ostavad. Teemandid, mis on kasvatatud laboris, ei ole looduslikud.

Keemilise koostise poolest on laboris loodud teemandid identsed looduslikega ja moodustuvad samuti ainulaadselt seotud süsinikust. Neil on samad kõvadus-, dispersiooni- ja murdumisnäitajad. Need tegurid on tingitud asjaolust, et teadlased loovad laborites tingimusi, mis jäljendavad teemantide looduslikku tekkekeskkonda – ülikõrget rõhku ja temperatuuri. Laboris teemantide kasvatamiseks kulub mitu kuud.

Mis vahe on siis laboratoorsetel ja looduslikel teemantidel?

Asjaolu, et need kask kivi tüüpi on väga sarnased, tekitab palju küsimusi. Kuidas teha kindlaks, kas ostate loodusliku või labori ruumidest „väljunudˮ kivi? Kas see on üldse oluline?

Keskendume esmalt päritolu küsimusele. Kalliskivi päritolu saab kindlaks teha mitmel viisil – olgu see siis kaevandatud või laboris kasvatatud.

Laborid ei häbene ega varja kivide päritolu

Tänapäeval on kunstlike teemantide tootmine üsna töömahukas protsess. Seetõttu ei püüa enamik laboreid teemandi päritolu varjatagi, vaid pigem isegi reklaamivad seda väga aktiivselt, rõhutades, et selle töö taga on inimesed. Mõnikord on päritolu täieliku selguse huvides märgitud kivile „Loodud laboritingimustesˮ.

Muide, paljud ostjad eelistavad väga erinevatel põhjustel just laborites kasvatatud teemante.

Teemantide tüübid

Enamik laboris kasvatatud kive on IIa tüüpi – need on lisanditeta ja peaaegu värvitud. Looduslikud teemandid pole nii puhtad. Mõned võivad sisaldada lämmastiku, boori või vesiniku lisandeid, aga ka igasuguseid defekte. Seda tüüpi kaevandatud teemante kohtab väga harva – nende osakaal on 1-2%.

GIA (teemantkvaliteeti hindav laborivõrk), olles saanud kvaliteetse IIa kivi, saab selle päritolu määramiseks kasutada keerukat laborispektromeetrit.

Erivarustusega tehtav analüüs

Laboris loodud teemandid koosnevad süsinikust, täpselt nagu ka looduse poolt loodud teemandid. Sel põhjusel on erinevuse kindlaks tegemine isegi mikroskoobi abil praktiliselt võimatu. Seetõttu kasutatavad laborid kivide päritolu kindlakstegemiseks spetsiaalset varustust. 

Teemandi kasvatamise protsess saab alguse uskumatult väikesest teemanditükikesest (olgu see looduslik või tehislik). See asetatakse vaakumkambrisse ja kiiritatakse mikrolaine kiirtega ning viiakse kokku vesiniku ja metaaniga. Nii tekkivad uued süsiniksidemete kihid.

Sellise protsessi iseärasuste tõttu on laboritingimustes kasvatatud teemantidel üsna iseloomulik „tuumaˮ struktuur. Seda struktuuri saab tuvastada spetsiaalse tehnika abil.

Nimega müüja valimine

Teine võimalus veendumaks, et saate täpselt selle, mille eest maksite, on valida hea mainega müüja. Meie ettevõttes, GERMANis, kontrollime igat saadud kivi veendumaks, et see on looduslikku päritolu. Kasutades kaasaegset tehnoloogiat suudame tuvastada laborites toodetud teemante.

Miks on oluline teada, millal on tegemist loodusliku ja millal tehiskiviga?

Nüüd teine ​​küsimus: miks on kivi päritolu teadmine nii oluline? Asi on selles, et nii kalleid esemeid ostes on teil õigus teada, mille eest te täpselt maksate, ja saada täpselt seda, mida soovite. Mõni eelistab kunstkivi, teine ​soovib erakordselt looduslikku teemanti.

Alati on väga oluline saada täpselt seda, mida soovite. Kui on soov osta vulkaanilise tegevuse tulemusena loodud looduslikku teemanti, siis võib kivi kunstlik päritolu teile pettumust valmistada. Kui aga otsustate avaldada austust progressile, pakub looduslik kivi vähem naudingut kui inimese loodud.

Olles varustunud vajalike teadmistega saate leida usaldusväärse tarnija. Näiteks meilt saate osta kontrollitud tarnijatelt pärit kõrgeima kvaliteediga looduslikke teemante. Me Kontrollime igaüht isiklikult!

Close
Cart (0)

Ostukorvis ei ole tooteid. Ostukorvis ei ole tooteid.





Close