Meie kauplused Tallinnas - Ülemiste Keskus ja Narvas - Astri Keskus
Close
almazy

Teemantide kaevandamise ajalugu

Teemandid, mida paljud peavad tänapäeval vastupandamatuks kiviks, on tegelikult miljardeid aastaid vanad. Esmakordselt avastati need Indias umbes 2 ja pool tuhat aastat tagasi. Nüüd, kui me arutleme teemandi väärtuse üle, peaksime mõistma ja teadma selle ajalugu. Ilma selleta on teemandi tulevikku võimatu ennustada.

Teemandid – mis need on

Sõna „teemantˮ pärineb vanakreeka sõnast „Adamasˮ, mis tähendab „võitmatutˮ. Sellele on oma põhjus. Teemant on maailma kõige vastupidavam mineraal, sellega võrdväärset lihtsalt pole. Kuid lisaks vastupidavusele iseloomustavad seda ka sellised mõisted nagu kauakestev, armastus ja truudus.

Kui vaadata teemanti keemilisest vaatenurgast, siis ei näe selles midagi erilist. See kujutab endast süsiniku kristalset valem. Kuid nagu juba öeldud – erilise väärtuse loob sellele selle kõvadus. See on niivõrd kõrge, et see on Mohsi skaalal etalonmineraaliks. Tuleb välja, et teemant on põhimõtteliselt kõige kõvem aine Maal, selle järgi hinnatakse ülejäänuid.

Töötlemata puhas teemant on värvitu ja läbipaistev. Sellised olid ka esimesed mineraalid, mis avastati Indias umbes 2 ja pool tuhat aastat tagasi – säravad ja atraktiivsed.

Teemantide avastamise ja kaevandamise ajalugu

Nagu juba eespool öeldud, leiti teemandid esmakordselt Indiast. Ent seal asuv maardla oli üsna väike, seetõttu see allikas ka ammendus kiiresti. Brasiiliast leiti 18. sajandi alguses ka väike allikas, kuid ka seal, sarnaselt Indiaga, kadusid teemandid üsna kiiresti. Seejärel hakkasid kaevurid uusi maardlaid otsima.

Uurides Lõuna-Aafrikas asuva Orange’i jõe kallast, leidis 15-aastane poiss, Erasmus Jacobs, tohutu teemandi. See juhtus 1866. aastal. Algul arvas ta, et tegemist on tavaliste kivikestega, kuid eksperdid tuvastasid, et tegemist on tõelise aardega. Siis algasid selles kohas uurimistööd. Selgus, et poiss avastas selle kivi suure maardla.

See maardla hakkas ligi meelitama üha rohkem väärismetalli otsijaid. Järk-järgult hakkas Orange’i jõe vesikond muutuma täielikult üleskaevatud alaks. Hiljem sai see kaevandus nimeks Kimberley. See suurendas teemantide pakkumust kogu maailmas, kuid see tõi kaasa ka nende hindade languse. Nüüd on see kaevandus täiesti laastatud ega kanna just kõige atraktiivsemat nime – „Suur aukˮ.

19. sajandi lõpus oli teemante üsna palju, mistõttu hakkas nende hind tasapisi langema ning need maksid juba vähem kui rubiinid ja safiirid. Cecil Rhodes otsustas asutada ettevõtte De Beers Consolidated Mines, et selle abil kontrollida toodete kaevandamist ja tarnimist. Ent teemantide hinnatõusu see ei toonud. Teemandituru taastamiseks tuli kulutada palju vaeva, aega ning reklaamikampaaniatele suunatud raha. Alles 20. sajandi alguses sai teemandist taas maailma ihaldatuim ja kallim vääriskivi.

Praegu kaevandatakse umbes pool kõigist teemantidest Lõuna- ja Kesk-Aafrikas. Ülejäänud kogus kaevandatakse sellistes riikides nagu India, Kanada, Austraalia, Venemaa ja Brasiilia. Ka mõnedes USA osariikides võib leiduda teemante. 

Mis siis edasi?

Viimastel aastakümnetel töötab teemandikaevandustööstus selle nimel, et muuta kaevandamine jätkusuutlikuks ja keskkonnasõbralikuks. Näiteks 2005. aastal lõi ÜRO vastutustundliku ehete tootmise nõukogu. See oli esimene samm teemandikaevandamise valdkonna äritegevuse normide ja standardite järgimise suunas. Sama nõukogu töötas välja Kimberlite protsessi – teemantide kaevandamise eristandardid.

See dokument töötati välja selleks, et julgustada kaevureid, kes töötavad vastavalt eeskirjadele. Praegu töötavad paljud ettevõtted selle nimel, et rakendada oma töös eetilisi standardeid, mis tagavad teemandikaevandamise ohutuse ja stabiilsuse tulevikus. Vastutustundliku ehete valmistamise nõukogu poolt väljatöötatud standardeid peavad järgima nii väike- kui ka suurettevõtted. Kogu ärimaastki pingutab selle nimel, et see maailm muutuks turvalisemaks ja stabiilsemaks.

Meie ettevõtte pakkumine

Meie ettevõtte – German – on uhke, et pakub klientidele looduslikke teemante, mida kaevandavad ettevõtted, kes jälgivad eetilisi norme. Me ostame kive ainult nendelt ettevõtetelt, kes teevad koostööd Kimberlite protsessi järgivate kaevandajatega. Seetõttu oleme kindlad, et meie ehted sisaldavad ainult ökoloogilisi ja ohutuid kive, mis on kaevandatud loodust kahjustamata.

Soetades vääriskividega ehteid ettevõttelt German võite saada imeliste toodete omanikuks. Lisaks võite olla kindel, et toetate legaalset äri, mis on eksisteerinud üle mitme sajandi.

Close
Cart (0)

Ostukorvis ei ole tooteid. Ostukorvis ei ole tooteid.





Close